Prodejna je trvale uzavřena, osobní odběr objednávek je možný v obci Knovíz nebo ve Slaném :)

Bosé běhání

Bosé běhání

aneb

Bez barefootu ani krok

 

Běháte rádi?

Chcete svůj běh posunout na vyšší level?

 

Zkuste to bosky. Teda, nemusíte hned tak úplně, ale můžete to zkusit v barefoot botech. Jak na to? To zkusíme shrnout v následujícím článku.
Na začátek by možná bylo dobré ujasnit si některé pojmy které se vyskytují v souvislosti s barefoot obuví. Zde je odkaz na náš slovníček pojmů. 

 

Běh je spolu s chůzí naším nejpřirozenějším pohybem. Bohužel jsme si za posledních 20 let zvykli na boty s odpruženou patou a stélkou podporující klenbu, které mají za následek zlenivění našich svalů, protože noha zde téměř nepracuje.

Pokud už máte s barefoot obouváním nějaké zkušenosti, máte určitě výhodu, ale pokud ne, nevěště hlavu, zvládnete to stejně dobře, jen možná budete potřebovat trochu více času. 

 

Čas je vůbec velmi důležitá veličina!

Nesnažte se uběhnout svou obvyklou trasu, ani trhnout osobní časový rekord. Začněte pozvolna, jako byste s během teprve začínali. Neběhejte dva dny za sebou, kvůli regeneraci a nezvyšujte naráz objem a rychlost. 

Doporučujeme ze začátku běhat kratší, třeba kilometrovou trasu a skutečně se soustředit na techniku běhu. Vyberte i měkčí terén, někde v přírodě, určitě to bude pro vaše tělo menší šok než běhání na asfaltu.

Styl
Dupání na paty není dobrý nápad při chůzi, natož při běhání. Našlapujte na přední část nohy, krok se tím zkrátí a navíc tím ulevíte zádům i kloubům. Váš trup by měl být lehce nakloněný dopředu, ale pozor na vystrkování hrudníku, těžiště bude také lehce předsunuté. Hlavu nechte v jedné ose s hrudníkem, ramena volně svěšená a lokty by měly být jen lehce ohnuté. 

Lidské chodidlo je dokonale přizpůsobené chůzi a běhu. Má 18 svalů, 33 kloubních spojů, 26 kostí a 12 šlach a to vše proto, aby tlumilo nárazy, které negativně působí na kolena, kyčle i páteř. Pokud při běhu našlapujete na špičku, nárazy jsou minimální. 

 

Vhodná obuv
Výběr vhodné běžecké obuvi se nijak výrazně neliší od výběru barefoot obuvi na klasické nošení. Jak vybrat vhodnou barefoot obuv jsme psali v našem dřívějším článku, odkaz je zde.
Důležité je, mít skutečně nadměrek alespoň 6-8mm aby byla zajištěna správná hybnost prstů. Také záleží na tom, kde obvykle běháte, jestli v terénu nebo na asfaltu, i tomu uzpůsobte výběr obuvi, rozdíl bude hlavně v tloušťce vnitřní stélky.
Pojďme se teď podívat na nějaké konkrétní typy.


Naprosto vymazlenou barefoot obuv na běhání nabízí značka Joe Nimble, v dámském, pánském i dětském provedení, mají dokonce rozdělené kategorie na trailový a silniční běh. Sedět budou na užší až normální nohy s normální patou. Mají nulový drop, ale výška podešve je u modelu na silniční běh 16mm u pánské verze a 24mm u dámské verze. Ideální pro začátek, až si vaše nohy zvyknou, můžete 6mm stélku vyndat. 

Další značkou vyrábějící boty na bosé běhání je Ahinsa, konkrétně se jedná o model Chitra. Je vhodný na širší nohy s širší patou a kotníkem. Ahinsa je zcela veganská a cena je o něco nižší než u Joe Nimble. 


Další doporučenou značku jsou Vivobarefoot, konkrétně  modely Geo Racer a Primus. Léty prověřená klasika v super designu. Oba modely jsou vhodné na širší nohy s nižším až normálním nártem a normální až širší patou. Mají ultra tenkou 3mm podrážku a jsou vhodné na silnici i do terénu. 

Pokud máte užší nohy, určitě vám sednou boty značky Leguano. Na běh by se hodil model Aktiv nebo Energy, ale prakticky skoro s žádným nešlápnete vedle. Leguno má patentovanou podrážku, která se absolutně přizpůsobí chodidlu. Jejich nespornou výhodou je i to, že se dají prát. 

A v neposlední řadě bych doporučila boty od značky Xero Shoes. Jedná se o modely HFS a novinkou je model Forza Runner. HFS je vhodný na celkově širší typ nohy, Forza Runner je o něco užší. Oba modely mají vyjímatelnou, 3,5mm silnou stélku.

Pokud se pro barefoot běhání rozhodnete, myslete na to, že čas je nejlepší přítel a že poslouchat vaše tělo se vážně vyplatí :) držíme vám palce (i na nohou)!

PS: Někteří borci zvládají běhat i ve Skinners… to jen tak, kdyby náhodou… ;) 

 

Lada z Boty NeboTy

Zdroje: 

https://fyzioklinika.cz/poradna/clanky-o-zdravi/97-barefoot-running-aneb-jak-spravne-behat?fbclid=IwAR3dtLsJQSz8RXPs_hX9ljqIntzEyUOElt_1HAanxRtH-Vw436l5WO21Fpc

https://www.vivobarefoot.cz/vivobarefoot/zaciname-behat-v-barefoot-botach?_gl=1*1a8xnmi*_up*MQ..&gclid=CjwKCAiAzKqdBhAnEiwAePEjklVVUo7ei8k1KQKICi3vF582XwiPwBYgGGDSB1ObHplZZU1ash6B6hoCvfoQAvD_BwE