Prodejna je trvale uzavřena, osobní odběr objednávek je možný v obci Knovíz nebo ve Slaném :)

Slovníček pojmů

Slovníček pojmů

aneb

Už žádné cizí termity

 

Pokud jste v barefoot spíše začátečník, může vás to množství cizích slov trochu děsit. Právě pro vás je následující článek, kde se společně podíváme na ty nejdůležitější pojmy a usnadníme tím orientaci v barefoot světě. 

Prvním pojmem je sama Barefoot obuv, co to vlastně je? Barefoot je v překladu “bosá noha”, je to tedy obuv, která simuluje chůzi naboso. Taková bota má dostatek místa pro prsty a nemá žádnou podporu klenby.

Dalším pojmem je drop. Drop je výškový rozdíl mezi špičkou a patou boty. U konfekční obuvi bývá pata zvednutá, u barefootu tohle nenajdete. 

Nadměrek. Nadměrek je místo, které máte v botě navíc oproti rozměru vaší nohy. U dětí to může být až 12 mm, u dospělých se doporučuje do 8 mm. Doporučení se liší samozřejmě i v závislosti na typu obuvi, třeba u sandálků by měl být nadměrek jen minimální.
Okop je velmi praktický ochranný prvek na špičce boty. Najdete ho především u dětských bot a bývá to pogumovaná část boty, která má zabránit přílišnému odírání boty (např. na odrážedle).

Zpevněný opatek. Je něco, co u většiny barefoot bot nenajdete. Je to zpevněná část boty v patě, která má udržet nohu ve správném postavení. Barefoot boty ho nemají, protože jejich smyslem je posilovat celou nohu, včetně kotníku.

Anatomicky tvarovaná špička je taková, která respektuje přirozený tvar nohy. Tedy, nejdelší je v místě kde je palec a ukazováček a poté se stáčí. Palcová hrana je rovná, ne kulatá. 

Stélka je vložka v botě, u barefootu není nikdy tvarovaná, má spíše izolační nebo vyrovnávací funkci a někdy jí lze vyndat.

Podešev je jen jiné slovo pro podrážku.

 

Doufáme, že jsme obsáhli většinu slov, která vám pomohou v lepší orientaci, pokud by se snad našlo něco, čemu byste nerozuměli, neváhejte se na nás obrátit.